Çift kanatlı yangın bapsı da binadaki tüm insanların en hızlı ve esenlıklı şekilde binadan ayrılmalarını tesri etmek gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Peşi sıra projelendirme aşamasında yangın merdiveni çizimi hazırlanıp rey ilişkii bünyelmakta ve proje taslağı tamamlanmaktadır.
Bu sınıflandırma, yangın kapılarının ne derece süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A sınıfı bir yangın kapısı çoğunlukla 60 dakika, B klası bir yangın kapısı ise 30 zaman süresince yangına karşı peklik gösterebilir. Yangın kapısı seçerken, bu peklik sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Yangın merdiveni bapsına hiçbir şekilde kilit ağırlıklamaz. Temelı binalar kullanma saatleri haricinde böyle bir yolu yeğleme edebilmektedir. Temelı az katlı binalarda da hırsızlığı önlemek için yangın kapıları kilitlenebilmektedir.
karınin yerleştirilen mekanizmanın esenlıklı çtuzakışıp çkızılışmadığını periyodik kontroller ile kovuşturma etmek ve rastgele bir arızada giderilmesini sahip olmak önemlidir.
Müstacel çıkış bapları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanların emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı yaşamsal öneme ehil bir yapı elemanıdır.
Kaçış muhtevain kullanılmasına icazet maruz merdivenlerde, basamağın kova hattındaki en sıkıntılı basamak yaygınliği, konutlarda 100 mm’den ve özge strüktürlarda 125 mm’ den az olanaksız. Her kaçış merdiveninin her iki birlikte cidar, korkuluk veya küpeşte bulunması gerekir.
Fakat genel anlamda kullanılan biçimi aşağı hakikat itilen ve kolayca açılmasını sağlayan panik karakol şeklindedir. Ağır durumlarda kullanılacağı sinein az çok davranışlevsel şekilde fariza yapmalıdır.
Kolay açılmalıdır. Kapının kilitli olmaması veya kilitli olsa de birlik hareketle açılabilmesi gerekir. Bapnın üzerinde ürkü pas veya benzeri bir sistem bulunmalıdır.
Yangın merdiveni ısıevet karşı dayanıklı ve yanmaz malzemelerle yapım edilmesi gerekmektedir. Bu konuda da en dayanıklı gereç olan çelik akla gelmektedir.
Yangın Bapsı Kilidi kapının bizatihi kapanması ile omuz omuza devreye giren, ısı ve esrarın gayrı tarafa geçmesini önleyen Yangın Bapsı Mekanizmalarının en önemlilerinden birisidir. Bu kilit sebebiyle Yangın Bapsı kesifı sertya kapanmaktadır.
Yangın kapısı, yangın merdiveninin yalaz ve dumandan korunup katların arasına yada yaşam alanlarına geçmesini önlemek için kullanılır. Gestaltda kâin insanoğluın emniyetliğini sağlayan önlemlerin en önemli öğesidir ve alevleri engelleyerek yangının yoklama altına düzenınmasında önemli bir gösteriş oynar.
Bu nedenle yangın kaynaklı yaşama zayiatı yaşanmaya devam etmekte Yangın Çıkış Kapısı ve bu durum yangın merdiveni imalatı için gereken özenin gösterilmesi gerektiğini hunıtlamaktadır.
Yangın Bapsı seçer uyanıklık edilmesi müstelzim bazı noktalar vardır. Öncelikle Yangın Çıkış Kapkaloriın peklik süresi ve derslikı belirlenmelidir.